Kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olan kişi memuriyete kabul edilemez. (657 sayılı kanun m.48/5). Kasten işlenen bir suçtan 1 yıl veya daha fazla hapis cezasının memuriyet görevi sırasında işlenmesi halinde, kişinin memuriyet görevi sona erer.

Memur kaç gün işe gelmezse işten atılır?

Buna göre, bağlı olduğu kurum tarafından kabul edilen mazereti olmadığı halde, görevine kesintisiz 10 gün süreyle devam etmeyen memurlar çekilme isteğinde bulunmuş sayılır. Keza, aylıksız izin süresi dolduğu halde, devam eden 10 gün içinde görevine dönmeyen memurlar da görevden çekilmiş sayılır.

Memur en fazla ne kadar açıkta kalır?

Görevden uzaklaştırma tedbiri; bir disiplin kovuşturmasından kaynaklandığı hallerde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır. Bu halde memurun tekrar görevine başlatılması zorunludur.

Kadrolu memur isten cikarilir mi?

temelsiz bir iddiadır. zira 657 sayılı devlet memurları kanununda belirtilen hallerde memurun görevine son verilebilir. ki bunun pek çok örneği de yaşanmıştır geçmişte. yeni yapılandırmada (performansa dayalı) düsturunda artık kolaylaşacak durumdur..

Memur istemediği birimde çalıştırılabilir mi?

Her memur 657 sayılı Yasa'nın 36 inci maddesine göre belirlenen bir kadroda kamusal görev yürütür. … Yasanın 45. maddesine göre de “ Hiçbir memur sınıfın dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılması olanağı yoktur. Kısaca hiçbir memur kadrosu dışında istihdam edilemez.

Memur işe geç kalırsa ne olur?

Sevgili okurumuz, Devlet Memurları Kanunu'nun 125'inci maddesinde "özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahalini terk etmek" fiillerinde bulunanlara uyarma cezasının verilebileceği düzenlenmiş bulunmaktadır. … Herhangi bir sebeple devlet memurları mesaiye geç kalabilir.

Mazeretsiz işe gelmeme hakkı kaç gün?

Devamsızlık süresi, ardı ardına iki iş günü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü ya da bir ayda üç iş günü olmadıkça, işverenin haklı fesih imkanı yoktur. Belirtilen iş günlerinde hiç çalışmamış olunması gerekir.

Açıkta kalınan süre memuriyetten sayılır mı?

Dolayısıyla, açıkta geçen süreler göreve iade edilenler için hizmet kaybına yol açmamaktadır.